چگونه شاد باشیم(راهنمای کامل شاد بودن)

0

شاد بودن یکی از هدف‌های بزرگ زندگی است و برای رسیدن به آن باید هر روز تلاش کنی. شاد‌بودن چیزی نیست که  همیشه با تو بماند، بلکه مشروط به مجوعه تصمیماتی است که هر ‌روز می‌گیری. برای شاد ‌بودن، اول باید مثبت‌اندیشی را در خودت پرورش بدهی. وقت خودت را با افراد مثبت، سپری کنی، با دیگران ارتباط برقرار کنی و سعی کنی ذهن و بدنت را سالم نگه داری. از طرف دیگه، بیماری‌هایی مثل افسردگی، در‌صورتی‌که توسط یک متخصص درمان نشوند، می‌توانند مانعی برای خوشبختی و شادی باشند.

روش 1 از 4:

ایجاد ذهنیت مثبت

به‌خاطر چیز‌های خوبی که در زندگی داری سپاسگزار باش.

به‌خاطر چیز‌های خوبی که در زندگی داری سپاسگزار باش

سپاسگزار‌بودن زندگی‌ات را تغییر می‌دهد و با اینکار میتوانی روی اتفاقات خوب تمرکز کنی و کمتر احساس افسردگی کنی.هر روز چند دقیقه وقت بگذار و وقایع مثبت زندگی‌ات را در یک دفترچه کوچیک ثبت کن. همچنین عادت کن وقتی کسی برایت کار خوبی انجام میدهد،ازش تشکر کنی.
پس یک دفترچه سپاسگزاری تهیه کن و روزانه ۳ تا ۵ مورد از کار‌های خوبی را که انجام داده‌ای لیست کن.
  • لیست سپاسگزاری تو می‌تواند از جمله‌هایی مثل “گربه‌ی من”، “کاری که عاشقش هستم”، “یک دوست خوب که هر‌وقت بخواهم می‌توانم به او زنگ بزنم”، “یک تختخواب راحت” و “داشتن غذای خوب برای خوردن” تشکیل شود.تعجب نکن. تک تک این موارد نعمت هستند و خیلی ها از داشتنشان محرومند.
  • هر‌‌وقت احساس ناراحتی کردی، به این لیست نگاه کن و شک نکن که حالت بهتر میشود.

افکار منفی را با خود‌گفتاری مثبت جایگزین کن.

افکار منفی را با خود‌گفتاری مثبت جایگزین کن

اگر دایم افکار منفی به سراغت میان و به چیز‌های بد فکر ‌میکنی، به‌سختی می‌توانی شاد باشی. هر‌‌‌وقت افکار منفی به سراغت آمدند، درستی آن‌ها را زیر سؤال ببر. بعد سعی کن افکار منفی را با افکار مثبت و یا حداقل با افکار خنثی، جایگزین کنی. در طول روز هم تا میتونی، جملات مثبتی در‌مورد خودت، به خودت بگو.
  • مثلاً اگر ناگهان این فکر به ذهنت آمد که “من خیلی زشت هستم”، این تفکر را با چیزی مثل “من نمی‌توانم زشت باشم چون هر‌کسی زیبای‌های خاص خودش را دارد” یا “من منحصر‌به‌فرد هستم و همین من را زیبا می‌کند” جایگزین کن.
  • از جملات تأکیدی مثبتی مثل “می‌توانم این کار را انجام بدهم” یا “برای خودم ارزش قائل هستم” یا “اگر تلاش کنم حتماً می‌توانم موفق شوم” استفاده کن.

نکته: همان‌طوری که با بهترین دوستت صحبت می‌کنی با خودت صحبت کن. مثلا، اگر دوست یا همکارت  دچار اشتباهی شود، احتمالاً به او خواهی گفت: “گاهی چنین اتفاقاتی پیش می‌آید،‌ حتما بعدا موفق‌تر عمل می‌کنی”.

حداقل روزی یک بار از خودت تعریف کن.

حداقل روزی یک بار از خودت تعریف کن

با تعریف منظم از خودت، روی کار‌هایی که آن‌ها را به‌خوبی انجام می‌دهی تمرکز کن. روی بهترین ویژگی‌هایی که داری تأکید کن،‌ به استعداد‌هایت ارزش بزار و موفقیت‌های خودت را باور کن. انجام این کار‌ها کمک می‌کند تا درمورد خودت، مثبت فکر کنی.
  • مثلاً بگو “این لباس خیلی به من میاد“ “تو این کار عالی عمل کردم،” “من یک نویسنده‌ی خوب هستم” یا “از اینکه فرد دلسوز و مهربانی هستم خوشحالم.”

خودت را با دیگران مقایسه نکن.

خودت را با دیگران مقایسه نکن

هر‌کسی مسیر زندگی خودش را دارد. پس اصلاً انصاف نیست که پیشرفت خودت را با آنچه که دیگران به ‌دست آوردند، مقایسه کنی. نگران این نباش که دیگران درباره‌ات چه فکری می‌کنند. به‌جای اینکه خودت را با دیگران مقایسه کنی،‌ خودت را با چیزی که قبلاً بودی، مقایسه کن. فقط در اینصورت متوجه‌ میشی که چقدر پیشرفت کردی.
  • مثلاً اگر می‌بینی تمام دوست‌هات در حرفه‌ی خودشان پیشرفت کردند، نگران نباش. زمان تو هم فرا می‌رسد. به‌جای مقایسه‌ی خودت با دیگران، خودت را با جایگاهی که سال قبل داشتی، مقایسه کن.

هروقت در زندگی با مانعی مواجه می‌شوی، سعی کن دنبال جنبه‌های مثبت آن باشی.

 سعی کن دنبال جنبه‌های مثبت موانع باشی

سختی‌ها و شکست‌ها بخشی از زندگی هستند و هیچ‌کس از مشکلات در امان نیست. موقع رو‌به‌روشدن با مشکلات، تمام تلاش خودت را بکن تا یک راه‌حل برای آن مشکل پیدا کنی. این کار علاوه بر اینکه باعث رشد تو می‌شود، کمک می‌کند تا حس بهتری هم داشته باشی.
  • مثلاً فرض کن کار خودت را از دست دادی. اگرچه از دست‌دادن کار ،تجربه‌ی خیلی سختیه، ولی شاید بتوانی از آن به‌عنوان فرصتی برای تغییر حرفه‌ات استفاده کنی.

استثنا: زندگی گاهی تجربه‌های دردناکی را رقم می‌زند، مثل از دست‌دادن عزیزان. در چنین موقعیت‌هایی، لازم نیست دنبال یک چیز خوب و مثبت بگردی. به خودت کمی زمان بده و احساساتی را که داری بروز بده تا بتونی راحت‌تر این دوران را پشت سر بذاری.

با کمک ذهن‌آگاهی روی زمان حال تمرکز کن.

با کمک ذهن‌آگاهی، روی زمان حال تمرکز کن

زندگی‌کردن در گذشته و داشتن نگرانی برای آینده می‌تواند روی روحیه‌ات تاثیر منفی بگذارد. حضور در لحظه، کمک می‌کند تا روی حال تمرکز و از فکر‌کردن بیش از اندازه و غیر‌‌ضروری خودداری کنی. در اینجا روش‌هایی برای ذهن‌آگاهی آورده شده است:
  • به‌مدت ۱۰ دقیقه مراقبه انجام بده.
  • حواس پنج‌گانه‌ی خودت را درگیر کن.
  • در هر لحظه، فقط یک کار انجام بده.
  • روی نحوه‌ی راه رفتن خودت تمرکز کن.
روش 2
روش 2 از 4:

بهترین خود بودن

مطابق با ارزش‌های شخصی‌ خودت زندگی کن.

مطابق با ارزش‌های شخصی‌ خودت زندگی کن

نادیده‌گرفتن باور‌های اساسی می‌تواند باعث ایجاد استرس و تضاد در وجودت شود. ارزش‌های شخصی خودت را با نوشتن چیز‌هایی که برایت مهم هستند، کشف کن، زمان‌هایی را که شاد هستی، شناسایی کن و ببین در زندگی واقعاً چه می‌خواهی. سپس سبک زندگی‌ات را مطابق با ارزش‌هایی که داری، هماهنگ کن تا بتونی به همون فردی که دوست داری باشی، تبدیل بشی.
  • مثلاً ممکنه برای خلاق‌بودن و کمک به دیگران ارزش زیادی قائل باشی. برای هم‌سویی با این ارزش‌ها، میتونی پرستاری را به‌عنوان شغل، و نقاشی را به‌عنوان سرگرمی، انتخاب کنی. همچنین باید تصمیم‌هایت را بر‌مبنای اخلاقیات و وجدان‌ بگیری تا به دیگران آسیب نزنی.

روزانه حداقل یکی از کار‌هایی را که دوست داری انجام بده.

روزانه حداقل یکی از کار‌هایی را که دوست داری، انجام بده

تفریح روزانه کمکت میکنه تا از زندگی لذت بیشتری ببری. لیستی از کار‌هایی را که شادت می‌کنند، تهیه کن. بعد، برای انجام روزانه‌ی هریک از این فعالیت‌ها، برنامه‌ریزی کن. این کار کمک می‌کند تا از زندگی بیشتر لذت ببری و به‌ نسخه‌ی بهتری از خودت تبدیل شوی.

  • مثلاً یک سرگرمی برای خودت پیدا کن، با دوستانت وقت بگذران، شطرنج بازی کن، با حیوان خانگیت به پیاده‌روی برو، دوش آب گرم بگیر، کتاب بخون، فیلم تماشا کن، به کنسرت برو یا سعی کن یک غذای جدید بپزی.
  • اگر کاری هست که همیشه دوست داشتی آن را انجام بدی، انجام بده! مثلاً در یک کلاس نقاشی ثبت‌نام کن یا با کمک ویدئو‌های آموزشی آنلاین، نوازندگی یاد بگیر.

برای پیدا‌کردن اعتماد‌به‌نفس، نقاط قوت خودت را شناسایی کن.

برای پیدا‌کردن اعتماد‌به‌نفس، نقاط قوت خودت را شناسایی کن

اگر به آنچه هستی، افتخار کنی، راحت‌تر میتونی شاد باشی. شناختن نقاط قوتی که داری، می‌تواند به این موضوع کمک کند. لیستی از دانش، مهارت‌ها و استعداد‌های خودت را تهیه کن. بعد آن را مرتبا مرور کن تا به خودت یادآوری کنی که چقدر عالی هستی.

  • نقاط قوت تو می‌تواند شامل مواردی مثل حل مسائل ریاضی، نویسندگی، آواز‌خواندن یا فعالیت‌های ورزشی باشد. ممکنه مهارت‌های اجتماعی، تحلیلی یا تفکر انتقادی خوبی هم داشته باشی. همچنین ممکنه خیلی خلاق باشی یا بتونی به‌خوبی با دیگران همکاری کنی.

روی نقاط‌‌‌ ضعف خودت کار کن تا بتوانی بر آن‌ها غلبه کنی.

روی نقاط‌‌‌ ضعف خودت کار کن تا بتوانی بر آن‌ها غلبه کنی

هرکسی نقاط‌ ضعفی دارد، پس نباید به‌خاطر آن‌ها احساس بدی داشته باشی. اگر این نقاط‌ ضعف، تو را ناراحت می‌کنند، سعی کن با یادگیری مهارت‌های جدید یا انجام کار‌های دیگر، بر آن‌ها غلبه کنی. به‌مرور زمان به راحتی میتونی پیشرفت کنی.
  • بر‌فرض اینکه در انجام سخنرانی مشکل داری. برای حل این مشکل میتونی در یک دوره‌ی آموزشی تقویت مهارت‌های سخنرانی شرکت کنی.
  • شاید از وضعیت تناسب اندام خودت راضی نباشی. برای داشتن اندام بهتر، میتونی یک برنامه‌ی ورزشی جدید را شروع کنی.

احساسات خودت را بروز بده.

احساسات خودت را بروز بده

احساسات تو خیلی مهم هستند، در نتیجه سعی نکن آن‌ها را پنهان کنی. نادیده‌گرفتن احساسات، باعث تشدید آن‌ها می‌شود.‌ به‌جای پنهان‌کردن احساسات‌ خودت، یک روش مناسب برای ابراز آن‌ها پیدا کن. بعضی از روش‌های انجام این کار عبارت‌ند از:
  • با کسی صحبت کن.
  • یک دفترچه‌ی خاطرات برای خودت تهیه کن.
  • یک کار خلاقانه انجام بده.
  • ورزش کن.

پول‌هایت را صرف به‌دست‌آوردن تجربه کن.

پول‌هایت را صرف به‌دست‌آوردن تجربه کن

 ممکنه خرید‌کردن سرگرم‌کننده باشه، ولی در طولانی‌مدت باعث شادی‌ و خوشبختی نمیشه. تجربه‌ها، بیشتر از چیز‌های مادی، تو را شاد خواهند کرد بنابراین پول‌هایت را برای سفر و تفریح هزینه کن. اگر بتونی این کار‌ها را همراه کسانی که دوستشان داری، انجام بدی، بیشتر لذت میبری.
  • مثلاً می‌توانی به‌جای خرید یک پیراهن جدید، یک بازی یا ورزش سرگرم‌کننده انجام بدهی.
  • همچنین به‌خاطر خرید چیز‌هایی که لازم داری، احساس گناه نکن؛ مثل خرید کامپیوتر برای مدرسه یا مایع شست‌و‌شوی صورت برای نظافت پوست.
روش 3
روش 3 از 4:

ایجاد یک سیستم پشتیبان

خودت را با افراد مثبت احاطه کن.

خودت را با افراد مثبت احاطه کن

گذراندن وقت با افراد مثبت، باعث تقویت روحیه‌‌ات میشود. افرادی را در زندگی پیدا کن که باعث می‌شوند احساس خوبی داشته باشی و وقت بیشتری را با آن‌ها بگذران. با‌هم بیرون بروید،‌ برایشان پیغام بفرست و برنامه‌های گروهی با آن‌ها ترتیب بده.

  • لازم نیست ارتباط خودت را با اقوام یا دوستان منفی قطع کنی. در عوض،‌ فقط وقت بیشتری را با افراد مثبت بگذران.

با دیگران ارتباط برقرار کن تا احساس کنی عضوی از جامعه هستی.

با دیگران ارتباط برقرار کن تا احساس کنی عضوی از جامعه هستی

انسان‌ها به اجتماع نیاز دارند بنابراین بودن در کنار دیگران کمک می‌کند احساس شادی بیشتری داشته باشی. با دیگران معاشرت کن. این کار را می‌توانی با برقراری ارتباط و پیدا‌کردن نقاط مشترک با آن‌ها انجام بدهی.
  • مثلاً دنبال شباهت‌ها بگرد حتی اگر در نگاه اول خیلی متفاوت به‌نظر برسید. شاید هر دوی شما کتاب‌خواندن، طبیعت‌گردی یا حتی برنامه‌ی تلویزیونی مشترکی را دوست داشته باشید.

https://www.uplooder.net/

برای پیداکردن دوست، بسته به علاقه‌‌هایت در یک باشگاه یا انجمن عضو شو

اگر می‌خواهی حلقه‌ی‌ اجتماعی خودت را گسترش بدهی، به باشگاه یا انجمن موردعلاقه‌ات برو تا بتوانی بیشتر با دیگران وقت بگذرانی. باشگاهی متناسب با علاقه‌هایت پیدا کن و با افرادی که در آنجا ملاقات می‌کنی آشنا شو تا با‌هم دوست شوید.
  • برای مثال، انجمنی را پیدا کن که در آنجا کتاب‌های علمی-تخیلی می‌خوانند یا عضو گروهی شو که به نقاشی علاقه‌مند هستند.

نکته: توسعه‌ی روابط به زمان نیاز دارد بنابراین اگر نتوانستی بلافاصله با دیگران ارتباط برقرار کنی، نگران نشو. رفتن به باشگاه و شرکت در رویداد‌ها را ادامه بده؛ نهایتاً دوستانی پیدا خواهی کرد.

روش 4
روش 4 از 4:

مراقبت از بدن و ذهن

هر شب حداقل هفت تا نه ساعت بخواب تا بتوانی خوب استراحت کنی.

هر شب حداقل هفت تا نه ساعت بخواب تا بتوانی خوب استراحت کنی

احساس خستگی می‌تواند روی روحیه‌ات تاثیر منفی بگذارد. کمبود خواب همچنین مانع از این می‌شود که بتوانی از تمام توانايی‌هایت برای داشتن یک زندگی بهتر استفاده کنی. یک برنامه‌ی خواب منظم برای خودت تنظیم کن تا بتوانی ‌‌راحت بخوابی و در طول روز پر‌‌انرژی باشی. داشتن برنامه‌ی خواب منظم همچنین کمک می‌کند تا سریع‌تر به خواب بروی.
  • یک برنامه‌‌ی خواب منظم می‌تواند شامل گرفتن دوش آب گرم، پوشیدن لباس‌خواب و خواندن کتاب در رختخواب باشد.

یک رژیم‌ غذایی سالم و متعادل را دنبال کن تا بدنت مواد مغذی کافی را دریافت کند.

یک رژیم‌ غذایی سالم و متعادل را دنبال کن تا بدنت مواد مغذی کافی را دریافت کند

مواد مغذی به تو انرژی می‌دهند و داشتن تغذیه‌ی سالم کمک می‌کند تا حس خوبی داشته باشی. برای حفظ سلامتی خودت از مواد‌ غذایی تازه، کم‌پروتئین و کم‌چرب استفاده کن. از خوردن غذا‌های فرآوری‌شده و میان‌وعده‌های شیرین خودداری کن زیرا به‌جز کالری چیز دیگری ندارند.
  • پروتئین بدون‌چربی در مرغ، ماهی، بوقلمون، پنیر سویا، آجیل و محصولات جایگزین گوشت یافت می‌شود.
  • کربوهیدرات‌های پیچیده درغذا‌‌هایی مثل سبزیجات نشاسته‌دار و غلات سبوس‌دار یافت می‌شوند.

برای داشتن روحیه‌ی خوب و بدن سالم، روزانه ۳۰ دقیقه ورزش کن.

برای داشتن روحیه‌ی خوب و بدن سالم، روزانه ۳۰ دقیقه ورزش کن

ورزش باعث آزاد‌‌شدن اندورفین در بدن می‌شود؛ این هورمون شادی‌آور است. ورزش همچنین به تو انرژی می‌دهد و کمک می‌کند احساس خوبی داشته باشی. ورزشی را که دوست داری انتخاب کن تا انجام روزانه‌ی آن برایت راحت باشد.
  • مثلاً قدم بزن، بدو، برقص، به باشگاه ورزشی برو، در یک ورزش تیمی شرکت کن یا شنا کن.

استرس را در زندگی روزمره کم کن تا دچار خستگی نشوی.

استرس را در زندگی روزمره کم کن تا دچار خستگی نشوی

استرس بخشی از زندگی است ولی داشتن استرس زیاد می‌تواند مضر باشد. برای کنترل و مدیریت استرس، تکنیک‌های مختلف کاهش استرس را امتحان کن تا ببینی کدام روش برایت مناسب‌تر است. سپس تکنیکی را که انتخاب کرده‌ای در برنامه‌ی روزانه‌ات قرار بده.
  • می‌توانی با یک دوست‌ در‌د‌دل کنی، کار خلاقانه‌ای انجام بدهی، یک کتاب نقاشی را رنگ‌آمیزی کنی، یک سرگرمی برای خودت پیدا کنی، دفتر خاطرات روزانه داشته باشی،‌ دوش بگیری یا با حیوان خانگی‌ات بازی کنی.

کمی از شبکه‌های اجتماعی دوری کن تا دچار حس ترس از دست‌دادن نشوی.

کمی از شبکه‌های اجتماعی دوری کن تا دچار حس ترس از دست‌دادن نشوی

شبکه‌های اجتماعی باعث ایجاد احساس ترس از دست‌دادن می‌شوند، که به آن “اختلال فومو” هم می‌گویند، زیرا این حس را به فرد می‌دهند که دیگران وضعیت بهتری نسبت به او دارند. یادت باشد چیز‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی می‌بینی معمولاً اغراق‌شده هستند و افراد معمولاً فقط لحظه‌های شاد خودشان را در این شبکه‌ها به اشتراک می‌گذارند. مواقعی که پکر و نارحت هستی، سراغ شبکه‌های اجتماعی نرو.
  • شاید استفاده از برنامه‌‌ای که شبکه‌های اجتماعی را چند ساعت در طول روز مسدود می‌کند مفید باشد.

https://www.uplooder.net/

اگر به کمک بیشتری نیاز داری، به یک درمانگر مراجعه کن

شاید برای داشتن حس شادی به کمک بیشتری نیاز داشته باشی؛ این موضوع هیچ اشکالی ندارد. درمانگر کمک می‌کند تا بتوانی با تغییر افکار و رفتارت، روحیه‌‌ی بهتری داشته باشی. از پزشک معتمد خودت درخواست کن تا یک درمانگر را معرفی کند یا به‌صورت آنلاین جست‌وجو کن.
  • در بعضی از کشورها ،خدمات روان‌درمانی تحت پوشش بیمه‌ی درمان قرار می‌گیرند، بنابراین این موضوع را قبل از مراجعه بررسی کن.

نکته: اگر به یک بیماری روحی مبتلا هستی، احتمالاً برای غلبه بر افسردگی به درمان نیاز خواهی داشت. فکر نکن که باید این کار را خودت به‌تنهایی انجام بدی.

نکات

  • هر‌‌کسی ممکن است در زندگی روز‌های بدی داشته باشد. به‌جای تمرکز روی روز‌های بد، روی روز‌های خوب تمرکز کن.
  • سعی کن بیشتر روی تجربیات مثبت تمرکز کنی تا تجربیات منفی و دردناک.
  • طوری زندگی کن که احساس خوشبختی کنی. نگران آنچه دیگران فکر می‌کنند نباش.

هشدار

اگر به بیماری روحی مبتلا هستی، ممکن است برای شاد بودن، به درمان نیاز داشته باشی. به یک پزشک یا درمانگر مراجعه کن تا با روش‌های احتمالی درمان آشنا شوی.

مطالب مشابه

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.